Pola gry:
Opisy:
Forum:
Pomocnik Farmera
Aktualnie online
· Gości online: 1
· Użytkowników online: 0
· Łącznie użytkowników: 15,614
· Najnowszy użytkownik: karenacompetitive
· Użytkowników online: 0
· Łącznie użytkowników: 15,614
· Najnowszy użytkownik: karenacompetitive
Statystyki:
Discord:
Reklama:
Chat Farmerama:
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Pytanie, które zadał...· Dwadzieścia minut, k...
· Implanty w Turcji &#...
· Potrzebuję skrzynki ...
· epicstar
Najciekawsze tematy
| · Szukam sąsiada / ... | [1390] |
| · Sąsiadka / Sąsiad... | [56] |
Ankieta
Jak często zaglądasz na naszą stronę ?
Codziennie.
55% [179 głosów]
Co 2-3 dni.
30% [96 głosów]
Raz na tydzień.
8% [27 głosów]
Raz na miesiąc.
4% [12 głosów]
Kilka razy w roku.
3% [9 głosów]
Ogółem głosów: 323
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 18.03.2018 10:36
Archiwum ankiet
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 18.03.2018 10:36
Archiwum ankiet
Reklama:
Reklama
Zobacz temat
|
Dwadzieścia minut, które odratowały mi ferie
|
|
| karenacompetitive |
Dodany dnia 22.04.2026 09:18:07
|
|
Nowicjusz ![]() Postów: 2 Data rejestracji: 22.04.2026 09:17 |
Jestem nauczycielem wychowania fizycznego w podstawówce. Brzmi jak spoko fucha, prawda? Tyle że w polskiej szkole, na umowie zlecenie, z pensją, która ledwo starcza na chleb i masło. W tamtym grudniu było wyjątkowo chudo. Córka Kasia, lat dziewięć, marzyła o wyjeździe w góry. Byle jakie, byle na trzy dni. A ja patrzyłem w kalendarz i liczyłem dni do wypłaty jak więzień do wolności. Dwa tygodnie przed feriami wróciłem do domu wykończony. Żona poszła już spać, bo rano wstaje na piątą do szpitala. Usiadłem w salonie, włączyłem telewizor i bezmyślnie scrollowałem telefon. W jednej z reklam zobaczyłem kolorowe automaty i napis: „Zagraj i wygraj już dziś”. Normalnie bym przewinął. Ale tego wieczoru palec sam kliknął. Przeniosło mnie na stronę vavada net. Wyglądała inaczej niż te tandetne reklamy – przejrzyście, nowocześnie, bez darcia się animacji. Przez chwilę myślałem, że to jakaś podróbka, ale adres pasował. Kliknąłem „rejestracja” i wypełniłem formularz. Zajęło mi to może trzy minuty. Imię, nazwisko, adres e-mail. Potwierdziłem linkiem i wszedłem do środka. Nie miałem pojęcia, co robię. W życiu nie grałem w kasynie – ani online, ani stacjonarnie. Jedyne, co kojarzyłem z hazardem, to filmowe sceny z Monte Carlo w smokingach. A tu ja, w dresie z przetarciami na kolanach, siedzę na starej kanapie i zastanawiam się, czy wpłacić sto złotych. Wpłaciłem. To były ostatnie sto złotych z mojej kieszonkowej gotówki – nie z konta domowego, tylko tych, które trzymałem na fajki i głupoty. Na koncie powitalnym dostałem dodatkowe sto. Razem dwieście. „No dobra” – pomyślałem. – „Albo się uda, albo nie. I tak nie kupię za to wyjazdu”. Zacząłem od prostego automatu. Coś z dżunglą i tygrysami. Postawiłem pięć złotych. Kręcę. Nic. Kolejne pięć. Nic. Trzecie – i nagle trzy symbole wypadły w rzędzie. Wygrana: czterdzieści złotych. Poczułem, jak serce bije mocniej. To było głupie – czterdzieści złotych, a ja się uśmiechałem jak idiota. Grałem dalej. Stawki podniosłem do dziesięciu. W pewnym momencie miałem trzysta złotych. Potem spadłem do dwustu. Potem znowu skoczyłem do czterystu. Ta sinusoida wciągnęła mnie totalnie. Zapomniałem o szkole, o uczniach, o tym, że za dwa tygodnie ferie, a Kasia będzie pytać: „Tato, kiedy jedziemy?”. I wtedy, po około piętnastu minutach, trafiłem coś większego. Nie pamiętam nawet, co to był za układ. Nagle ekran eksplodował kolorami, poleciała animacja z fajerwerkami, a na środku pojawił się napis: „WYGRANA: 1 250 ZŁ”. Zamrugałem. Odłożyłem telefon na stół. Wziąłem głęboki oddech. Wróciłem – cyfry dalej były. Tysiąc dwieście pięćdziesiąt złotych. Siedziałem w ciszy przez dobrą minutę. W głowie kalkulowałem: wpłaciłem sto, wygrałem tysiąc sto pięćdziesiąt na czysto. Tyle, że gdybym przestał w tym momencie, miałbym tysiąc trzysta pięćdziesiąt na koncie. Ale ja nie przestałem. Kliknąłem dalej. Wiedziałem, że to błąd. Czułem to w trzewiach. A jednak mój kciuk sam naciskał przycisk „zakręć”. Postawiłem dwieście złotych. Przegrałem. Postawiłem kolejne dwieście. Przegrałem. Z tysiąca dwustu pięćdziesięciu zrobiło się osiemset pięćdziesiąt. Wtedy usłyszałem, że ktoś otwiera drzwi do salonu. – Tato? Co robisz? – Kasia stała w piżamie, z misiem pod pachą. – Nie mogę spać. Wyłączyłem telefon ekranem do dołu. Posadziłem ją na kolanach, włączyłem bajkę w telewizorze. Siedzieliśmy tak razem przez pół godziny. Głaskałem ją po włosach, a ona wtuliła się we mnie jak wtedy, gdy była mała. I w tym momencie wszystko wróciło do normy. Ta głupia, żałosna pogoń za cyframi nagle wydała mi się śmieszna. Położyłem Kasię spać. Wróciłem do salonu. Otworzyłem ponownie vavada net – tym razem z zimną głową. Spojrzałem na saldo: osiemset pięćdziesiąt złotych. Wziąłem głęboki oddech i kliknąłem „wypłać”. Wszystko. Bez zostawiania ani złotówki na dalszą grę. Pieniądze przyszły na konto w ciągu godziny. Była pierwsza w nocy. Przespałem się jak dziecko. Następnego dnia rano powiedziałem żonie półprawdy – że dostałem dodatkowe zlecenie z szkoły za prowadzenie zastępstw. Nie chciałem słyszeć kazań o hazardzie. Za to Kasi powiedziałem prawie wszystko: „Tato wygrał trochę pieniędzy i jedziemy w góry”. Mała skakała po kuchni jak piłka. Za siedemset złotych wynająłem pokój w Szklarskiej Porębie. Trzy dni, dwa noclegi, skromnie, ale własny kąt. Resztę wydałem na bilety i jedzenie. Gdy staliśmy na szlaku, a Kasia po raz pierwszy w życiu zobaczyła prawdziwy śnieg na drzewach, złapała mnie za rękę i powiedziała: „Tato, to najlepsze ferie w życiu”. I wtedy zrozumiałem, że nie chodzi o wygraną. Nie chodzi o vavada net czy jakąkolwiek inną stronę. Chodzi o to, żeby czasem zaryzykować, ale wiedzieć, kiedy przestać. Ja przestałem w dobrym momencie. Tylko dlatego, że moja córka nie mogła spać i potrzebowała bajki. Czy zagram jeszcze kiedyś? Pewnie tak. Ale teraz wiem, że hazard nie jest drogą do bogactwa. Jest tylko narzędziem – ani dobrym, ani złym. To, co z nim zrobisz, zależy od ciebie. Ja zrobiłem z niego prezent dla dziecka. I za to jestem wdzięczny losowi. Do dzisiaj, gdy ktoś pyta mnie, skąd miałem pieniądze na tamte ferie, uśmiecham się tylko. Niektórzy wiedzą prawdę. Reszta myśli, że dostałem premię. A ja wiem, że czasem wystarczy jeden wieczór, jedna strona i dwadzieścia minut odwagi. Albo głupoty. Cienka granica. Ale tej zimy stałem po właściwej stronie. |
|
|
|
| Poleć ten wątek | |
| URL: | |
| Facebook - Lubię To: |
|
| Przejdź do forum: |